Lisa Larsson på Vandalorum och Bruno Mathssons center den 16 mars 2024
Dags för konst och designresa till Värnamo med Vandalorum och Bruno Mathsson center!
16 mars åker vi!
Pris 650.- medlem / 750.- ickemedlem - resa/lunch/inträden/guidning – tag med förmiddagsfika!
Vandalorum med Lisa Larssons utställning – Lisa Larson har under sina sju decennier långa karriär blivit en av Sveriges mest älskade och internationellt uppmärksammade keramiker. – Vi får en introduktion till utställningen på plats! – SAMT utställningen Front: Design by Nature
Se mer på Vandalorum | Museum för Konst och Design
Vi gör även en guidad tur på Bruno Mathsson center i Värnamo.
Anmälan till stefan.mogren1@outlook.com senast den 21 februari 2024 – när du gjort anmälan så får du lunchförslag från RASTA Värnamo där vi äter lunch.
Deltagaravgiften kan sättas in på Bg 797-2342 eller swish 1236684062 efter den 28 februari 2024. Då vet vi om resan blir av (antal deltagare styr..). Det går också bra att betala på bussen som vanligt.
Hålltider för buss:
07.30 Karlskrona varmbadhus
07.40 Circle K Vedeby
07.50 Nättraby E22
08.05 Ronneby station
08.30 Karlshamns Circle K infarten
08.45 Pukavik (samåkningen)
16.00 Hemresa
En av de mest framträdande och berömda svenska möbelformgivarna genom tiderna är Bruno Mathsson. Han föddes i Värnamo och idag visar Bruno Mathsson International möblerna i det glashus som han lät bygga i anslutning till sitt barndomshemMed en lång snickartradition i släkten tog Bruno Mathsson snickerikonsten till nya höjder. Han fascinerades av möjligheterna som fanns i att utveckla möblernas form och funktion i symbios med hög träteknisk kvalitet. Han utvecklade ett eget formspråk och möblerna föll inte alla i smaken på en gång. Specialbeställda stolar till väntrummen på Värnamo lasarett fick ”öknamnet” Gräshoppan och var så illa omtyckta av personalen att de efter en tid ställdes undan på vinden. Genombrottet lät dock inte vänta på sig och ”Gräshoppan” togs åter i bruk.
SITTANDETS MEKANIK
Bruno Mathsson studerade noga sittandets mekanik, bl a genom att själv sätta sig i en snödriva för att låta den sittkurva som formades ge inspiration och underlag för formgivningen. Böjträ och sadelgjord är återkommande material i hans möbler. Hans tanke var att få fram bekväma sittmöbler utan att använda resårer och stoppning.
År 1937 på världsutställningen i Paris fick Bruno Mathsson ta emot ett Grand Prix för sin säng Paris och det internationella genombrottet följde sedan. Han fick leverera möbler till Museum of Modern Art i New York och deltog i flera världsutställningar.
Att hans möbler är tidlösa vittnar det intresse som möblerna fortfarande får. Samtidigt som de ställs ut på museer är de moderna, fräscha och funktionella och pryder många svenska hem.